Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

Dit document beschrijft de aanpassingen die uitgevoerd en gepland staan voor de komende releases. Door op het versienummer te klikken worden de uitgebreide release notes van die specifieke versie geopend.

Let wel dat dit een dynamisch document betreft, en dat wijzigingen hierin aangebracht kunnen worden.

Binnen Beeyond wordt vanuit het ontwikkel team gewerkt aan meerdere versies. Wij werken altijd aan een Major Release, Minor Release en indien nodig aan Hotfixes. Een Major release is een versie waar lange tijd aan ontwikkeld dient te worden en wat veel testen en afstemming met zich meebrengt. Een voorbeeld hiervan is de update naar Orient database 2.2, de update naar Vaadin 8 en de API 2.0 update. Daarnaast werken wij met Minor Releases. Deze releases is vaak een reeks van aanpassingen welke benodigd zijn vanuit de Techniek, en zeker ook vanuit de klant. Deze releases worden parallel ontwikkeld aan de Major Releases. Waar nodig worden er Hotfixes geplaatst.

Table of Contents

Roadmap 2021

Versie

Korte beschrijving / Releasenotes

JAN

FEB

MRT

APR

MEI

JUN

JUL

AUG

SEP

OKT

NOV

DEC

1.8.4

Releasenotes
Orient 2.2

Nazorg

Nazorg

Nazorg

Nazorg

1.8.4.5 & 1.8.4.6

Multi-tenant omzetten naar Single-tenant

Release

Release

Release

Release

Release

Nazorg

Release op nieuwe infra:

1.8.5

Releasenotes

Release

Release

Release

Nazorg

2.0

Vaadin 8.0 Look & Feel Interface aanpassingen

Release

Release

Nazorg

De onderstaande .x versies zijn tijdelijke interne versies deze worden nog aangepast naar een definitief versie nummer.

1.8.5.x

Minor release.

Dit betreft een aantal Klantspecifieke issues. Verderop in deze pagina zijn deze issues benoemd. Deze zullen waar mogelijk tussendoor opgelost worden.

1.8.6.x

Minor release.

Dit betreft een aantal klantspecifieke en technische issues. Verderop in deze pagina zijn deze issues benoemd. Deze zullen waar mogelijk tussendoor opgelost worden.

1.9.x RabitMQ

Technische aanpassing

1.9.x ElasticSearch

ElasticSearch betreft

Versie

Omschrijving

Toelichting

Planning / Status

1.8.6

Klantwensen en technische aanpassingen

De 1.8.6 versie is de huidige Beeyond versie. In deze versie worden geen nieuwe features meer ontwikkeld. Indien zich klantspecifieke issues voordoen zullen deze wel opgepakt worden, en opgelost in deze versie.

Klik hier voor de volledige release notes.

2021 - 2022

1.9.0

Technische update

In deze versie worden met name een aantal applicaties geüpdatet of vervangen die benodigd zijn om Beeyond te kunnen laten functioneren. Deze aanpassingen zijn onder andere benodigd als voorbereiding om Beeyond volledig API geschikt te maken, en ook om de laatste technieken te kunnen blijven gebruiken. Hieronder worden de applicaties verder toegelicht.

  • ActiveMq zal vervangen worden door RabbitMq. Beide systemen zorgen voor het berichtenverkeer tussen de verschillende applicaties die Beeyond gebruikt, zoals de Beeyond API, Indexing/zoekmachine, Front-end en de Workflows. Er is voor RabbitMq gekozen omdat deze eenvoudiger is in te zetten. Daarnaast wordt het berichtenverkeer tussen de applicaties hierdoor versneld. De eerste tests laten ook zien dat RabbitMq stabieler is.

  • ElasticSearch is het systeem dat gebruikt wordt om door de Beeyond

(Orient)
  • database te kunnen zoeken,

zorteren en filteren.

1.9.x Spring

Technische aanpassing

1.9.x Java

Technische aanpassing

1.9.5 API 2.0

Beeyond API 2.0

Swagger open API

Release

Release

Release 1.8.4

  • Dit is de eerstvolgende release. In deze versie wordt Beeyond voorzien van een nieuwe databaseversie Orient 2.2, daarnaast zijn er nog een reeks van nieuwe aanpassingen doorgevoerd. De release notes hiervan zijn verder op de volgende pagina uitgewerkt: NL - Release notes versie 1.8.4

Release 1.8.4.5.x & 1.8.4.6.x

  • In deze release zullen de afzonderlijke klanten die momenteel in Beeyond inloggen via https://portal.beeyond.nl worden omgezet naar een single tenant omgeving. Dat betekend dat iedereen zijn eigen Beeyond omgeving krijgt, en dus niet meer afhankelijk is van andere klanten. De performance en stabiliteit zal hierdoor aanzienlijk worden verbeterd. Daarnaast maakt deze overstap naar de single tenant omgeving het eenvoudiger om klantspecifiek bepaalde versies uit te rollen. Er kan dan sneller op een specifiek issue (of wens) worden gereageerd. Klanten zullen één voor één worden overgezet, en zullen hiervan separaat op de hoogte worden gesteld.

Release 1.8.5

  • Deze release volgt op de 1.8.4 release, en is momenteel in ontwikkeling. Alleen klanten die reeds zijn omgezet naar de single-tenant omgeving kunnen worden voorzien van deze release. Het betreft een mix aan issues welke een combinatie zijn van technische zaken en klantspecifieke wensen. Deze versie wordt medio November verwacht. Klik hier voor de releasenotes.

Release 2.0

  • In deze versie wordt een upgrade uitgevoerd naar Vaadin 8. Vaadin betreft de toepassing waarmee de front-end van Beeyond wordt opgesteld. De huidige Vaadin versie wordt op korte termijn niet meer ondersteund, en dat betekend dat deze upgrade noodzakelijk is. In eerste instantie zal Beeyond zo worden omgebouwd dat de huidige functionaliteiten in ieder geval behouden blijven. Nadat deze eerste fase is afgerond zal bekeken worden op welke wijze de front-end nog meer geoptimaliseerd kan worden. Een toevoeging die wel direct toegevoegd zal worden is de free text search. In elke entiteit komt er dan 1 extra veld waarmee op een eenvoudige wijze door de gehele tabel gezocht kan worden. 

Minor Release interne versie 1.8.5.x (Planning: nog niet bekend)

  • PIM-3996: BEL expressies dienen ook bij het exporteren van data uit Beeyond ondersteund te worden. Het is dan bijvoorbeeld mogelijk om in de export 2 velden samen toe voegen tot 1 veld.

  • PIM-4497: Bij het exporteren naar Excel via de front-end (Gegevens, Entiteiten, Excel export) wordt in het geval van 1-n relaties momenteel slechts 1 relatie geëxporteerd naar Excel. Dit wordt aangepast zodat alle relaties geëxporteerd worden. 

  • PIM-4572: Bij een XLSX export kunnen momenteel maximaal 65.000 rijen geëxporteerd worden. Dit wordt aangepast zodat hier geen maximum meer op van toepassing is.

  • PIM-4876: Momenteel faalt een import van afbeeldingen indien een corrupt bestand aanwezig is in zijn geheel. Dit wordt aangepast zodat de correcte bestanden nu wel geïmporteerd worden, en alleen de corrupte bestanden worden overgeslagen. 

  • PIM-4878: Indien in een record een drop-down wordt aangepast is dit momenteel niet zichtbaar in de geschiedenis van dat record.

  • PIM-4900: In een beveiligingsrol wordt een instelling toegevoegd waarmee bepaald kan worden dat opzoektabellen niet meer benaderd kunnen worden. Momenteel kan dit niet afgevangen worden en kan een gebruiker alleen instellen dat de opzoektabellen wel//niet weergegeven worden in de lijst bij Gegevens, Entiteiten. 

Minor Release interne versie 1.8.6.x (Planning: nog niet bekend)

  • PIM-2276: Momenteel klapt een attribuut van het type groep in, in de bulk wijziging editor.

  • PIM-2308: Indien in de bulk wijziging een validatie fout optreedt wordt de wijziging in zijn geheel niet doorgevoerd.

  • PIM-2515: Ondersteuning in de import dat relaties naar 1 entiteit vaker geïmporteerd kunnen worden. Een voorbeeld is een artikel waarop de velden Magnetron bestendig en Vaatwasser bestendig aanwezig zijn. Beide velden zijn in dit geval drop-downs naar dezelfde Ja/Nee tabel. In deze versie kunnen beide velden in 1 import bijgewerkt worden. 

  • PIM-2799: Bij datum-velden dient de optie toegevoegd te worden dat deze via BEL expressies gevuld kunnen worden. Een voorbeeld is dat Datum einde automatisch wordt berekend op basis van Datum start + X maanden.

  • PIM-2943: Toevoegen van de mogelijkheid om relaties naar dezelfde entiteit te kunnen importeren. Een voorbeeld is een artikel met gerelateerde artikelen.

  • PIM-2991: Mogelijkheid tot het toevoegen van .tiff afbeeldingen op BLOB attributen.

  • PIM-3273: Afronding van het project om relaties in-lijn weer te kunnen geven.

  • PIM-3311: Onderzoek naar het default vullen van waardes in Beeyond op basis van een geselecteerde waarde in een drop-down via BEL.

  • PIM-3406: Onderzoeken of het mogelijk is om afbeeldingen scherper af te drukken via de printfunctionaliteit in Beeyond

  • PIM-3482: Momenteel is het via een XML import niet mogelijk om 2 attributen in Beeyond vanaf dezelfde waarde uit de XML te vullen. Dit dient wel mogelijk gemaakt te worden.

  • PIM-3724: Onderzoeken of het mogelijk is om achteraf een attribuut uniek te maken.

  • PIM-3818: Toepassing van Fuzz testing in Beeyond. Dit een techniek die de software test. De techniek dient om programmeerfouten of beveiligingsgaten te vinden door willekeurige data, genaamd fuzz, in het systeem te sturen in een poging om het te doen crashen. Wanneer een kwetsbaarheid is gevonden zal de Fuzz-test de mogelijke oorzaak weergeven. De stabiliteit van Beeyond wordt hierdoor verbeterd.

  • PIM-3920: Bij het gebruik van een template in exports dient ook het XLSX formaat ondersteund te worden. Momenteel werkt dit nog niet.

  • PIM-4060: De mogelijkheid creëren om mails te kunnen versturen vanuit een eigen mailomgeving en niet via mailomgeving van Beeyond.

  • PIM-4124: De optie om te filteren op inkomende relaties dient toegevoegd te worden. Een voorbeeld is een Klant met een relatie naar Contactpersoon. In de Klanten tabel kan nu gezocht worden op een bepaalde contactpersoon. Andersom is echter nog niet mogelijk, dus dat in de contactpersonen tabel gezocht kan worden op een specifieke klant.

  • PIM-4183: Bij een import is er geen wordt geen rekening gehouden met hoofd- kleine letters. Een voorbeeld is dat Wit en WIT als hetzelfde wordt ingelezen momenteel, waardoor dit nu niet gemuteerd wordt.

  • PIM-4284: In importmappings kan momenteel niet het - teken gebruikt worden in berekeningen.

  • PIM-4345: De mogelijkheid dient gecureerd te worden om een validator in te kunnen stellen op datum attributen.

  • PIM-4580: Het importeren van inkomende relaties dient ondersteund te worden. 

  • PIM-4642: Momenteel is het met rechten niet af te vangen dat een 1-n relatie wel aangemaakt en/of gekoppeld kan worden aan een entiteit, maar dat het niet mogelijk is om een relatie te ontkoppelen. Dat is echter wel gewenst gezien mogelijke koppelingen met andere systemen.

Beeyond API 2.0

...

  • sorteren en filteren. Deze tool wordt geüpdatet naar een recente versie, ook omdat de ondersteuning op de oude versie eindigt. Bijkomende voordelen van de nieuwe versie zijn verbeteringen op het gebied van beveiliging, performance en stabiliteit. Ook biedt de versie nieuwe functionaliteiten, zoals de mogelijkheid om full text search in Beeyond te implementeren. Ook is de nieuwe versie eenvoudiger, waardoor het ontwikkelen/aanpassen van functionaliteiten sneller gaat.

  • Java is de programmeertaal op basis waarvan Beeyond gebouwd is. In deze versie wordt een update uitgevoerd van versie 8 naar versie 17. De nieuwe versie is benodigd omdat deze volledig ondersteund wordt, en daarnaast zijn hierin een aantal verbeteringen doorgevoerd op het gebied van beveiliging.

  • Spring framework is een vrij framework gericht op ontwikkeling van software in de programmeertaal Java. Het framework combineert API's en bewezen standaarden waardoor het een alternatief biedt voor de standaard manier van ontwikkelen. Er wordt een upgrade uitgevoerd naar versie 5.2.

2022 - Q4

2.0

Nieuwe front-end Beeyond

In deze versie gaat de front-end van Beeyond op de schop. Momenteel wordt voor de front-end van Beeyond gebruik gemaakt van Vaadin 7.6. Deze versie is end-of-life waardoor de ondersteuning hierop eindigt. In eerste instantie wordt Vaadin 8.0 gebruikt, en in een later stadium zal nog een upgrade naar een nieuwere versie plaatsvinden.

Door de overgang naar de 8.0 versie, worden de daaropvolgende upgrades eenvoudig binnen Vaadin. Behalve dat de schermopbouw in Beeyond moderner wordt, biedt deze versie ook enkele nieuwe functionaliteiten. Zo is het mogelijk om widgets per gebruiker of gebruikersgroep te configureren. Bij het openen van Beeyond is het dan bijvoorbeeld mogelijk om direct artikelen weer te geven die nog verrijkt dienen te worden door de marketingafdeling. Ook is er een aanpassing in het zoeken van gegevens. Op tabelniveau is er naast de bekende huidige functionaliteit één zoekbalk waarmee door alle velden in die tabel gezocht kan worden.

2022 - Q2

3.0

Beeyond API 2.0

In deze versie wordt de de gehele Beeyond architectuur aangepast. Het doel hiervan is om Beeyond volledig API geschikt te maken. Dit zal gebeuren middels het Swagger framework. Concreet betekend dit dat intern alle applicaties die Beeyond ondersteunen communiceren via de nieuw op te zetten API-laag.

Externe applicaties kunnen dan ook API requests uitvoeren op de Beeyond omgeving, zodat gegevens direct en op een veilige wijze worden onttrokken uit Beeyond of toegevoegd in Beeyond.

Planning volgt zodra Beeyond 2.0 is afgerond.

3.5

Geschiedenis 2.0

De opslag van data, en de geschiedenis van records wordt aangepast. Dit biedt de mogelijkheid om de volgende toepassingen in Beeyond toe te voegen, waarbij aangetekend dient te worden dat deze niet direct allemaal in deze versie mogelijk zullen zijn:

  • De Beeyond database wordt kleiner.

  • Sommige queries (voor het opvragen van data) zullen sneller.

  • Het is mogelijk om draft saving toe te passen.

  • Conflict resolvement kan toegepast worden. Denk bijvoorbeeld aan data die tegelijkertijd via een import in Beeyond en handmatig door een gebruiker wordt bijgewerkt.

  • Het is mogelijk terugzetten van een oude versie van een artikel is mogelijk.

  • Verschillende versies van een artikel kunnen met elkaar vergeleken worden.

  • Bulkacties kunnen terugdraaien mogelijk.

Planning nog niet bekend.

Reeds released

Versie

Omschrijving

Toelichting

1.8.6

Klantwensen en technische aanpassingen

In deze versie wordt een reeks aan klantwensen opgepakt. Daarnaast is ook aandacht voor verbetering op het gebied van performance en stabiliteit. Onderstaande een aantal van de aanpassingen:

  • De performance in de front-end van Beeyond (zoals het artikelbeheer) is aanzienlijk verbeterd, met name in het geval er vele velden op een tabblad staan is dit merkbaar.

  • Voorheen werd een user na 2 minuten inactiviteit automatisch uitgelogd uit Beeyond. Dit is aangepast naar 2 uur.

  • Bij het toevoegen of bewerken van records worden berekenen velden direct correct gezet.

  • Beeyond biedt de mogelijkheid om gegevens naar Excel of CSV te exporteren. Daarbij worden nu alle relaties mee geëxporteerd. Een voorbeeld is een Artikel waar meerdere kleuren aan gekoppeld zijn. In de oude situatie werd dan een willekeurige kleur geëxporteerd, in de nieuwe situatie worden alle kleuren geëxporteerd gescheiden door een komma.

  • De rapportage van de workflow geschiedenis is uitgebreid. Zo is er nu direct zichtbaar welke user/proces een workflow heeft afgebroken.

  • De stabiliteit van FTP imports is verbeterd. Dat maakt het ook mogelijk om bijvoorbeeld direct duizenden afbeeldingen in te lezen.

  • De mogelijkheid is toegevoegd om via een API een import workflow in Beeyond te starten. Voordeel hiervan is dat een workflow vanuit een extern systeem gestart kan worden, en dat deze niet in Beeyond periodiek hoeft te starten. Hierdoor is data in Beeyond altijd actueel.

  • Er is een aparte wachtrij toegevoegd om een import direct te kunnen starten. Hierdoor is het nu mogelijk om een import workflow direct te starten ongeacht of er een andere reguliere import- of export workflow bezig is. Bepaalde bestanden (zoals voorraad) kunnen dan direct in Beeyond verwerkt worden, zodat deze altijd actueel zijn.

  • Beeyond biedt de mogelijkheid om een KvK-nummer te controleren. Er is een aanpassing gedaan zodat deze controle nu direct bij de Kamer van Koophandel wordt uitgevoerd. Daarnaast wordt via een pop-up nu direct extra informatie weergegeven zoals de SBI-code.

  • Naast de KvK controle kan ook het BTW nummer worden gecontroleerd. Deze controle wordt nu bij de VIES webservice uitgevoerd. Ten opzichte van de huidige controle worden de kosten per check hierdoor aanzienlijk verlaagd.

  • Er is een optie toegevoegd dat het mogelijk maakt om alleen actieve records in een dropdown te kunnen selecteren. Een voorbeeld dat in een artikel dan alleen artikelgroepen geselecteerd kunnen worden die actief zijn.

Klik hier voor de volledige release notes.

1.8.6-498

Inloggen Beeyond via BeeyondAuth

In deze versie wordt het inloggen in Beeyond aangepast, zodat dit voldoet aan de huidige standaarden en eisen op het gebied van veiligheid. Bij het inloggen is er sprake van authenticatie en autorisatie. Authenticatie heeft betrekking op de user, en het bijbehorende wachtwoord. Autorisatie heeft te maken met de rollen en rechten die een gebruiker in Beeyond heeft, en op basis waarvan dus wordt bepaald welke acties iemand mag uitvoeren.

Het authenticatie stuk wordt daarbij uit Beeyond gehaald, en daarbij wordt gebruik gemaakt van de open source software op basis van het Oauth2 framework en OpenID Connect. Het Oauth2 framework voorziet in het overdragen van de authenticatie aan applicaties en is wereldwijd geadopteerd door o.a. de grote tech bedrijven.

Door toepassing van deze standaarden wordt security op een hoog niveau toegepast, met als resultaat dat data beter beveiligd is, en dat het inloggen in systemen door een bewezen systeem wordt uitgevoerd.

In de nieuwe situatie zullen gebruikers in BeeyondAuth aangemaakt worden. Bij het aanmaken van een gebruiker zal deze vervolgens direct zelf een wachtwoord moeten instellen via 2 factor authenticatie. De identiteit van jou als gebruiker wordt daarbij vastgesteld door middel van 2 factoren. Dit betekend dat je naast het invoeren van een gebruikersnaam en wachtwoord nog een tweede factor nodig hebt, zoals een authenticator app op je smartphone.

Overigens is het niet zo dat dat na een update naar deze versie iemand direct de nieuwe manier van inloggen actief is. Dit kan vanaf deze versie per klant geconfigureerd worden, zodat dit ook goed afgestemd kan worden aangezien dit directe impact heeft op het gebruik van Beeyond.

1.8.5

Nieuwe printmodule

In de oude situatie gebruikte Beeyond de Java WebStart technologie als basis voor de printmodule (bijvoorbeeld voor het printen van artikeletiketten). Oracle heeft besloten de ondersteuning hierop te beëindigen, waardoor we genoodzaakte zijn dit stuk te herschrijven. Er wordt daarin een standalone Java applicatie gecreëerd die een gebruiker via Beeyond kan downloaden.

1.8.4.5

Multi-tenant omzetten naar Single-tenant

In deze versie wordt de infrastructuur toekomstbestendig gemaakt. Daarbij gaan we gebruikmaken van een zogenoemde single-tenant omgeving. Dit houdt concreet in dat iedere klant zijn eigen Beeyond omgeving krijgt, met een klantspecifieke URL en een aparte database. Dit brengt een aantal voordelen met zich mee die hieronder zijn benoemd. Daarnaast wordt er bij deze migratie direct de overstap gemaakt van Rackspace naar OVH als service provider. Voornaamste reden hiervoor is dat OVH meer configuratie-mogelijkheden biedt. Ook is het eenvoudiger om op korte termijn en flexibel extra servers toe te voegen aan een klantomgeving, indien benodigd.

Voordelen voor de klant

  • U bent niet meer afhankelijk van andere klanten omdat iedere klant zijn eigen aparte Beeyond omgeving heeft. Dat leidt ertoe dat de omgeving stabieler is qua performance en stabiliteit.

  • De performance is verbeterd in de front-end, zoals het toevoegen en bewerken van records.

  • De performance van de workflows is aanzienlijk verbeterd. Een eerste analyse laat zien dat export-workflows tot 30% sneller kunnen zijn.

  • Mocht er een issue zijn met een server dan is het mogelijk om snel deze server te vervangen voor één klant.

  • In de nieuwe omgeving vindt er een automatische analyse en recovery plaats. In het geval zich een fout voordoet herstelt en herstart het systeem automatisch. Daarnaast wordt een analyse van de fout naar de supportafdeling doorgestuurd om verder te kunnen oppakken.

  • Back-ups worden in de nieuwe situatie ieder uur gemaakt. In de huidige situatie was dat nog slechts 2 keer per dag.

  • Doordat de databases opgesplitst worden per klant is de omvang van de back-up kleiner. Dit leidt ertoe dat het geval van calamiteiten een back-up sneller teruggezet kan worden.

  • Updates worden per klant uitgevoerd. Dat betekend dat er sneller ingespeeld kan worden op klant specifieke issues en wensen. Ook kan de update sneller doorgevoerd worden aangezien er nu met slechts één klant rekening gehouden hoeft te worden in de communicatie.

  • Het is mogelijk om per klant extra servers aan een omgeving toe te voegen om bijvoorbeeld de performance te optimaliseren.

  • Na de migratie is het mogelijk om de ‘Direct workflow’ te activeren bij export workflows. Dit houdt in dat er een aparte queue komt voor workflows waarbij dit vinkje is aangevinkt. Dit kan gebruikt worden om export workflows bijvoorbeeld ieder uur met voorrang te laten exporteren. Deze is dan niet afhankelijk van andere import- of export workflows die op dat moment actief zijn.

1.8.4

Oriënt 2.2

Oriënt is de database die gebruikt wordt om de Beeyond data in op te slaan. Een upgrade naar Oriënt 2.2 is benodigd omdat de huidige versie end-of-life is. Dit houdt in dat op de huidige Oriënt versie geen ondersteuning meer wordt geboden, en daarnaast worden geen nieuwe features meer ontwikkeld op deze versie. Een ander voordeel van Oriënt 2.2 is dat de performance hiervan beter is ten opzichte van de huidige database versie.