Attribuut type: Relatie



Inhoudsopgave

Algemeen

Met het attribuuttype 'Relatie' kan een relatie tussen twee entiteiten gelegd worden. Zo kan een voorbeeld zijn dat men in een artikel een artikelgroep of merk selecteert. In dit voorbeeld is er sprake van een één op één (1-1) relatie. Ook een één of meer (1-n) relatie kan ingesteld worden met dit attribuuttype. Een voorbeeld hiervan kan zijn dat men in een artikel aangeeft in welke kleuren het artikel verkrijgbaar is. Verderop in deze sectie is beschreven hoe een 1-1 en en 1-n relatie ingesteld kunnen worden.

Velden

Bij het toevoegen van een een attribuut van het type 'Relatie' dienen de onderstaande velden ingevuld te worden, waarbij de eerste 4 velden algemene velden betreffen die voor elk attribuuttype gelden. Velden gemarkeerd met * zijn verplichte velden.

Veldnaam

Omschrijving

 Voorbeeld

Veldnaam

Omschrijving

 Voorbeeld

AttribuutID*

Uniek ID voor een attribuut binnen deze entiteit.

Opmerkingen:

  • Zowel letters als cijfers kunnen gebruikt worden

  • De volgende waarden kunnen niet worden ingegeven in dit veld: id, ID

  • Indien een ID reeds in gebruik is volgt de melding: "ID ... in gebruik"

  • Nadat een attribuut is opgeslagen kan het AttribuutID niet meer gewijzigd worden

 

Naam*

Naam van het veld, zoals dit ook voor de gebruiker zichtbaar zal zijn.



Het vlaggetje achter het veld naam geeft de taal van de omschrijving weer. Door op bewerken te klikken kan een naam in een andere taal worden ingegeven. Afhankelijk van de taalinstellilng van de gebruiker wordt dan de betreffende taal weergegeven.

Beschrijving

Hierin kan een korte omschrijving van het attribuut worden weergegeven. Deze omschrijving verschijnt als hint bij het betreffende veld indien een gebruiker de muis over dit veld beweegt. Net als bij het veld 'Naam' kan men dit veld  in meerdere talen ingeven. Afhankelijk van de taalinstelling van de medewerker wordt dan de betreffende taal weergegeven.

Attribuut type*

Relatie

 

Relatie met*

Kies in dit veld de entiteit waarmee de relatie gelegd dient te worden. Via het dropdown menu kan de entiteit geselecteerd worden. Ook kan in het veld getyped worden. Wordt bijvoorbeeld de 'M' ingegeven dan zullen alleen de entiteiten weergegeven worden welke hiermee overeenkomen.

 

In lijn

Vink de optie 'In lijn' aan indien het een één op één relatie betreft, en het veld tussen de andere velden moet komen staan. Vink de optie niet aan indien het één op veel relatie betreft.

 

Relatie naam tegenovergestelde richting

Geef hier de naam van de tegenovergestelde richting in. Stel je maakt in de entiteit artikel een relatie naar merk. Indien de gebruiker via gegevens, entiteiten vervolgens het betreffende merk opent ziet deze ook de relaties naar de gekoppelde artikelen. De naam welke in het veld 'Relatie naam tegenovergestelde richting' wordt ingevuld is hier dan zichtbaar als naam van het tabblad. Meestal zal dit de naam van de entiteit zijn waarin de koppeling gelegd wordt, in dit geval dus 'Artikel'.

Let op dat dit veld alleen van toepassing is bij een 1-n relatie. Bij een 1-1 relatie zal de informatie in de gekoppelde entiteit niet zichtbaar zijn.

Zie ook de volgende FAQ voor meer informatie: FAQ: Kan ik in de entiteit kleur zichtbaar maken welke artikelen aan een bepaalde kleur gekoppeld zijn?

 

Configuratie 1-1 relatie

Een één op één relatie dient als volgt ingesteld te worden:

  • Kies het attribuuttype 'Relatie' en de gewenste entiteit waarmee de relatie gelegd dient te worden.

  • Vink de optie 'In lijn' aan.

  • Voeg de validator 'Aantal Relaties Validator' toe en vul in:

  •  

    • minimum 0, maximum 1: in dit geval is het een optionele relatie, waarbij het veld niet verplicht is om in te vullen

    • minimum 1, maximum 1 In dit geval is het een verplichte relatie. De gebruiker dient bij het aanmaken van een entiteit het veld dan altijd te vullen.



Indien een gebruiker nu een entiteit gaat aanmaken / bewerken ziet dit er als volgt uit:

In bovenstaand voorbeeld is het ook mogelijk om in het veld 'Merk' te typen. De gebruiker ziet dan alleen de keuzes welke overeenkomen met hetgeen is ingegeven. In het geval van een lange lijst kan dit handig zijn.

Configuratie 1-n relatie 

Een één op veel (1-n) relatie dient als volgt ingesteld te worden:

  • Kies het attribuuttype 'Relatie' en de gewenste entiteit waarmee de relatie gelegd dient te worden.

  • Vink de optie 'In lijn' NIET aan.

  • De validator 'Aantal Relaties Validator' kan optioneel toegevoegd worden. Daarmee kan bepaald worden dat het veld verplicht is om in te vullen, of dat er minimaal een X aantal opties geselecteerd moet worden in de entiteit. Stel deze als volgt in:

  •  

    • minimum 0, maximum 2 of meer: in dit geval is het een optionele relatie, waarbij het veld niet verplicht is om in te vullen.

    • minimum 1, maximum 2 of meer: In dit geval is het een verplichte relatie. De gebruiker dient bij het aanmaken van een entiteit minimaal 1 optie aan te vinken.
       

Nadat het attribuut juist is ingericht zal in de entiteit een tabblad onder in het scherm zichtbaar zijn. Dit is op onderstaande afbeelding zichtbaar:

Enkele opmerkingen:

  • Bij het aanmaken van een nieuwe entiteit is de optie 'Alleen gerelateerde rijen laten zien' NIET aangevinkt. Men ziet dus alle mogelijke items.

  • Bij het bewerken van een entiteit is de optie 'Alleen gerelateerde rijen laten zien' WEL aangevinkt. Indien nog een andere optie geselecteerd dient te worden, dient dus eerst deze optie uitgevinkt te worden

  • Afhankelijk van de ingestelde rechten is het voor een gebruiker mogelijk om vanuit dit tabblad ook nieuwe entiteiten aan te maken, te verwijderen of te bewerken. Voor uitleg van de knopen / buttons, klik hier.

Validators

De onderstaande validator types kunnen optioneel gebruikt worden. Klik op de betreffende validator voor meer informatie.



Zie ook: